Wat is een VPN… Grote kans dat je de term wel eens gehoord hebt. Maar wat is het precies? Wij gaan ons best doen via onderstaande vragen duidelijk maken wat een VPN precies is, en waar je dit voor kunt gebruiken.

Wat is een VPN?

VPN is een afkorting voor Virtual Private Network. Zoals de naam doet vermoeden betekent dit dat er een virtueel netwerk binnen twee netwerken wordt aangemaakt via het internet. Internet is een feite een openbaar netwerk. Deze verbinding wordt ‘versleuteld’ binnen een tunnel. Iemand die de ‘sleutel’ niet heeft kan de verstuurde informatie dan niet lezen.

Waarom heb ik een VPN nodig?

De redenen voor het gebruik van een VPN kan verschillend zijn. Voor de één zal het belangrijk zijn om informatie via het internet veilig te kunnen versturen. Voor de andere persoon zal anonimiteit een prioriteit zijn. Ook willen downloaden via een Bittorrent netwerk kan een reden zijn. We maken allemaal wel eens gebruik van open netwerken in bijvoorbeeld de horeca of openbaar vervoer. Er schuilt wel gevaar in het gebruik van deze open netwerken. Dit schuilt in het feit dat mensen die weinig goeds in de zin hebben jouw data kunnen lezen. Zelfs op open netwerken kun je een VPN gaan gebruiken waardoor jouw informatie toch veilig wordt verstuurd.
Wat is een VPN? - De VPN Vergelijker

Hoe anoniem ben ik door gebruik te maken van een VPN?

De verstuurde informatie wordt versleuteld, maar dit betekent niet dat je ook 100% anoniem bent. Je maakt gewoon gebruik van een verbinding via jouw internetaanbieder. Deze kan dus zien dat je gebruik maakt van een VPN. In principe zou het mogelijk zijn toch informatie over je te krijgen, maar dit is geen eenvoudige taak.

Wanneer gebruik ik een VPN?

Je gebruikt een VPN op het moment dat je prive informatie wil afschermen voor mogelijke pottenkijkers. Denk aan bijvoorbeeld bankzaken of andere privézaken. In eerste instantie bestond er een behoefte van werkgevers om het thuiswerken van hun werknemers op een veilige manier te regelen. Door gebruik te maken van een VPN werd veiligheid gewaarborgd op (potentiëel) onveilige netwerken. Ook kan het zijn dat je op vakantie bent en uitzending gemist wilt kijken. De kans is groot dat je dit niet vanuit het buitenland kunt gaan kijken, waardoor een VPN toch uitkomst kan bieden.

Moet ik altijd betalen voor een VPN?

Nee. Hoewel de kwaliteit van een betaalde service beter is. Hiernaast hebben gratis aanbieders vaak beperkingen. Denk hierbij aan een datalimiet, beperkte ‘versleuteling’ of beperkte keuze wat betreft het land of locatie van waaruit je een VPN opzet. Wil je dus anoniem surfen of je e-mail lezen dan is een gratis VPN zeker voldoende. Wil je meer? Dan kun je beter gebruik maken van een van de beste betaalde VPN aanbieders.

Duurt het langer voordat een webpagina geladen is?

Er zijn nu eenmaal wat meer stappen te nemen om informatie te versturen via een VPN. Dit heeft invloed op de snelheid. Onderstaande (simpele) illustratie legt dat duidelijk uit. Toch heeft het ook alles te maken met de snelheid van jouw verbinding en of je een snelle computer hebt. Heb je een snelle verbinding èn PC? Dan zul je zo goed als niets merken.

Wat is een VPN? Gewone verbinding vs. VPN

Wat is de beste ‘versleuteling’?

Versleuteling van de informatie die je verstuurt en ontvangt gaat door middel van een protocol. Een protocol is de manier waarop de informatie wordt versleuteld. We noemen de meest voorkomende protocollen en eigenschappen in het kort.

  • PPTP – standaardprotocol voor de meeste aanbieders. 128-bit encryptie
  • L2TP/Ipsec – 256-bit encryptie, gebruikt snelheid van de computer om data extra te beveiligen
  • OpenVPN – 256-bit encryptie, snelle verwerking van de data dankzij certificaten

Conclusie: Wat is een VPN?

Hopelijk heb je door bovenstaande informatie duidelijkheid gekregen. Loop je nou nog steeds rond met de vraag “Wat is een VPN”?
In ons vergelijkend onderzoek kun je meer de diepte in. Bij de reviews staan alle technische specificaties.